Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tammat - Orit

Melanges Ecrent

Copyt © Franz Venhaus (By, ND) Lisää kuvia sivun alaosassa/Galleriassa

Nimi Melanges Ecrent "Eca" Rotu, sukupuoli trakehner, ori
Syntymäaika 16.04.2017, 8 v Säkäkorkeus, väritys ruunikko, 170cm
Rekisterinumero VH17-021-0139 Omistaja Anarchy VRL-14465
Koulutustaso CIC4 Kasvattaja Odeya (VRL-13643), Melange

Melanges Ecrent on ollut varsasta lähtien hyvin energinen ja vaativa tapaus. Tallityöntekijöissämme on herännyt välillä pieni epätoivo, kun Ecaksi kutsuttu nuorukainen tuppaa usein livahtamaan karkuteille tai pistämään paikkojen sisustukset uusiksi uteliaisuuden puuskissaan. Rohkeus ja itsevarmuus tulivat varhain esille nuorukaisen alkaessa isottelemaan pian laidunkavereilleen. Orin pään mukaan oli muiden parempi käyttäytyä tai sitten se otti muutamaksi päiväksi kyseisen niskoittelijan silmätikukseen. Tämä tarkoitti yleensä silmä kovana tarkkailua ja kiilailua eteen, jos kyseessä oli päiväheinät tai sisälle haku. Kunnioitusta ihmisiinkin on saanut hetken rakennella, mutta nöyrä asenne saatiin kaivettua melko pian, kunhan tehtiin muutamia kompromisseja toisin sanoen sopivaa energian purkamista ja ripeää työskentelyä orin käsittelijöiltä. © Odeya

Melange lopetteli toimintaansa heinäkuussa 2018, ja minä eksyin katselemaan myynnissä olevia hevosia.
Yksi jos toinenkin herätti kiinnostukseni, ja päädyinkin aluksi ostamaan kolme.

Kävin välillä seurailemassa, mitä hevosille kuului, ja totesin etteivät kaikki minua kiinnostaneet olleet vielä löytäneet kotia. Ja niitä odotti teurastuomio. Hieman huolissani kävin vielä kyselemässä neljän hevosen kohtaloa, olivatko ne jo ehtineet monttuun vai odottelivatko kenties edelleen uutta kotia.
Tämä ori oli yksi näistä neljästä, ja kuin ihmeen kaupalla se oli kuin olikin vielä myynnissä.

Pitihän se vielä käydä Anarchieen raahaamassa. Eca taitaa olla ensimmäinen kenttä trakehnerini!

Luonnekuvaus

Luonteeltaan Eca on tullut enemmän emäänsä kuin isäänsä, toisin sanoen ori on hyvin energinen ja helposti kuumeneva. Orimainen käytös on istunut Ecaan syvään, joten vaatii melko kovaa kuria pysyäkseen hallinnassa mikäli katse-etäisyydelle osuu joko tamma tai ori. Kuumenevaisuudesta huolimatta ori on hermorakenteeltaan tullut vanhempiinsa eli ei turhista säiky tai hermostu. Rohkeutta ja uteliaisuuttakin löytyy. Emänsä tavoin Eca on hyvin nirso, jolle eivät herkutkaan meinaa maistua. Kilpailupaikoilla orista löytyy vielä ripaus lisää energiaa ja säpäkkyyttä, ympäristöä tarkkaillaan ja omasta olemassaolostaan pitää ilmoitella tasaisin väliajoin. 

Hoitaessa Eca on sieltä vaativammasta päästä. Suositeltavaa on sitoa ori käytävälle ja toimia ripeästi. Hitaus yleensä pistää orin steppaamaan kärsimättömästi, jolloin saa tehdä töitä saadakseen sen taas asettumaan. Peseminen kuuluu Ecan inhokkiasioihin ja tämä osoitetaankin vastahakoisella etenemisellä kohti pesukarsinaa, toimenpide hoituu orin huitoessa etujaloillaan yleensä kastellen samalla kaikki muutaman metrin säteeltä. Kengitys, lastaus ja eläinlääkärin toimenpiteet sujuvat yleensä melko ongelmitta, kunhan pysytään rutiineissa ja edetään sopivalla aikataululla. Taluttaessa ori vaatii orikuolaimen, mikäli vastaan osuu oreja tai tammoja ja mahdollisuus pelleilyyn tulee. 

Ratsastaessa Eca ei yllättäen ole mikään helppo tapaus. Huikea kapasiteetti on peritty, mutta ratsastajalta vaaditaan paljon johdonmukaisuutta ja pitkäjänteisyyttä tuodakseen sen esille. Ristiriitaisista avuista mennään solmuun ja liian kurinalainen meno tuppaa turhauttamaan orin. Kompromisseja saa siis tehdä ja vaatii aikaa, että ymmärtää kuinka Ecan pää toimii. Sileällä saa usein tehdä kauan töitä, että ylimääräisen energian saa kulutettua. Orin rauhoittuessa saa irti aika näyttävääkin menoa. Esteillä ja maastossa meno paranee yleensä loppua kohti, kun saa tuntuman työntekoon ja varsinkin maastossa energia saadaan kohdistettua lopulta edessä oleviin tehtäviin. Kevyemmät maastolenkit sujuvat yksin rauhallisemmin Ecan orimaisen asenteen vuoksi. © Odeya

Suku

i. Aereon
trak 170cm rnkm
VH16-021-0120
ii. Reondalevm
trak
iii. Dantonevm
trak
iie. Remnataevm
trak
ie. Aerieevm
trak
iei. Elfeusevm
trak
iee. Aerenneevm
trak
e. Ecyria
trak 164cm trn
VH16-021-0122

ei. Erhdallevm
trak 164 cm rn

eii. Demelloevm
trak 160 cm rn
eie. Epithaevm
trak 163 cm
ee. Ercadaevm
trak 165 cm rn
eei. Cenromeevm
trak 164 cm m
eee. Erevyaevm
trak 168 cm rt

ei. Erhdall oli 164cm korkea ruunikko trakehnerori Saksasta, jonka suosio ei ole jäänyt pelkästään vain tallilaisten mieleen. Tutuimmille vain Dale oli oikea kenttätykki ja saavutti mainetta ja mammonaa ympäri Eurooppaa loistaen. Ori oli todella monipuolinen ja mukava ratsu, mutta sen kanssa ei tullut yhtäkään tylsää päivää. Dale kuumusi väärissä käsissä erittäin helposti, mutta kun selässä oli tuttu ja turvallinen henkilö, oli meno yhtä juhlaa. Valitettavasti hevonen loukkaantui eräissä kisoissa sen verran, että eläköityi kilpailuista jo 10-vuotiaana, ja jatkoi hienoa uraansa jalostushevosena. Dalen varsoista on tullut oikein mainioita ja toimivia ratsuja, kuten myös Cerasta näkyy. Dale elelee hyvin ansaittuja eläkepäiviään pohjois-Saksassa, laidunkaverinsa shetlanninponiruuna Milesin kanssa. Jälkeäisiä orilta löytyy hienot 27 kappaletta. 

eii. Demello oli persoonallinen trakehner, jonka kanssa oli suoraan sanottuna ”mielenkiintoista” tehdä töitä. Tämä 166cm korkea ruunikko tiesi ja sai, mitä halusi. Orin kanssa sai tapella joka asiasta, joka ei ollut sen mieleen. Hevonen oli kuitenkin erittäin palkitseva ratsastettaessa, kunhan sen kanssa jaksoi tehdä pitkäjänteisesti töitä ja näyttää kuka on kuka. Demello oli monipuolinen hevonen, mutta parhaimmillaan se oli kouluratsastuksen parissa. Orilla on kuitenkin kokeiltu myös este- ja kenttäratsastusta kilpailujenkin muodossa, eikä se huonosti niissäkään ole suorittanut. Ori oli tasaisen varma suorittaja, kunhan ratsastaja osasi käsitellä sitä ja pysyä tiukkana. Hevonen ei nimittäin antanut mitään ilmaiseksi, mutta heti kun sen kanssa teki vähänkin enemmän töitä, oli lopputulos valloittavaa. Hevosen kanssa päästiinkin huipulle, omistajan sanojen mukaan, ja se jätti 15 hienoa varsaa ennen kuin menehtyi ähkyyn kunnioitettavassa 26 vuoden iässä kotonaan Saksassa. 

eie. Epitha oli helposti kuumuava, 163cm korkea trakehnertamma Sveitsistä. Tamma oli sen verran lujatahtoinen ja temperamenttinen, että sen kilpailut jäivät hieman vähemmälle. Hevonen myös muutti usein omistajalta toiselle, mikä ei varmasti ainakaan helpottanut tamman luonteenpiirteitä. Epithalla kilpailtiin vuoden ajan kenttäratsastuskilpailuissa, jonka jälkeen siirryttiin pelkästään koulun puolelle. Tuntui kuitenkin, että kilpailutilanteet stressasivat tammaa sen verran, että ei voinut tehdä yhtään hyvää hevoselle. Niinpä tamma pääsi niin sanotuksi puskaratsuksi yksityiselle ja sitä käytettiin jalostukseen vain kahdesti, tuottaen kuitenkin kohtuullisen mukavat varsat. Epitha kuoli valitettavassa auto-onnettomuudessa 15-vuotiaana. 

ee. Ercada oli kaunis 165cm korkea ruunikko trakehnertamma Ranskasta. Luonteeltaan se oli omistajansa kertoman mukaan melko seurallinen hevonen, joka tuli toimeen hyvin niin ihmisten kuin eläintenkin kanssa. Varsinkin tallikoirien puuhia se tuntui katselevan mielellään. Tamma viihtyi hyvin myös omassa rauhassa, joten tallikäyttäytyminen oli usein esimerkillistä. Ercada oli todella palkitseva ratsastettaessa ja sen kanssa oli mukava tehdä töitä. Tamma ei myöskään stressaillut tai hötkyillyt liikoja ja eteni määrätietoisesti. Kilpailumenestystä tammalta löytyy lähinnä kenttäratsastuksesta, missä se olikin aivan lyömätön. Ercada kilpaili ympäri Eurooppaa, kunnes siirtyi pelkästään jalostuskäyttöön. Tammalta löytyy 6 hienoa varsaa, joista jokainen on menestynyt kenttäratsastuksessa. Ercada kuoli vanhuuteen noin 29 vuoden iässä ja sitä jäi moni kaipaamaan. 

eei. Cenrome oli ennenkaikkea hienoluonteinen ja komea ori. Tämä 164cm korkea musta sijoittui upeasti kenttäratsastuskilpailuissa ja sijoituksia on tullut rutkasti myös pelkkien esteiden puolella. Luonteeltaan Cenrome, tutummin vain Rome, oli hyvin kylmäpäinen ja rauhallinen eikä turhia hötkyillyt. Cenrome sopi lähes kaikenlaisille ratsastajille, sillä sitä oli helppo hallita, eikä ori välittänyt, vaikka selästä olisi tullutkin hieman epämääräisempiä ohjeita. Myöskään ratsastajan jännitys ei tarttunut oriin, mikä oli todella hyvä erityisesti kilpailutilanteissa. Ori eteni määrätietoisesti, vaikka ratsastaja olisikin ollut aivan hukassa. Cenrome oli oikea luottohevonen ja omistajaperheen suureksi suruksi, ori menehtyi ähkyn seurauksena jo 17-vuotiaana kotonaan Saksassa. 

eee. Erevya oli kaunis, 168cm korkea rautias trakehnertamma. Tamma myytin heti yksivuotiaana huutokaupassa synnyinmaastaan Itävallasta Saksaan hevosvälittäjälle. Tämän jälkeen tämä kyseinen herra ihastui tammaan niin ettei raskinut myydä tätä kellekkään. Hevosella ei kuitenkaan ollut jalostuksellista arvoa, sillä tamma ei kilpaillut missään lajissa eikä minkäänlaista koulutustakaan löytynyt. Erevya kuvailtiin kuitenkin erittäin ihmisystävälliseksi ja lähes läheisyysriippuvaiseksi. Erevya oli omistajaperheen suosikki, vaikka olikin hieman raaka. Tamman kanssa tehtiin paljon töitä ja siitä saatiinkin kelpo höntsäratsu. Tammalla on myös 3 hienoa jälkeläistä, joista jokainen on kilpaillut menestyksekkäästi. © Dimma 

 

Jälkeläiset

S. 27.10.2017 Melanges Meriel (e. Melanges Melisse)

 

Meriitit

 

Kuvagalleria klikkaa kuvasta suuremmaksi
© Franz Venhaus (By, ND) © Franz Venhaus (By, ND)
© Franz Venhaus (By, ND) © Franz Venhaus (By, ND)

 

 

Kilpailut

Jaoksen alaisia, ellei toisin mainita.


Päiväkirja ja valmennukset

18.06.2017siirretty myöhemmin - Päiväkirja - kirjoittanut Odeya
25.08.2017siirretty myöhemmin - Päiväkirja - kirjoittanut Odeya

Tämä on virtuaalihevonen | This is a Sim-game horse

 

Tarina, kaikki nimet, hahmot ja tapahtumat joita tällä sivustolla kuvaillaan, ovat kuvitteellisia. Samankaltaisuudet oikeiden ihmisten/eläinten (elävien tai kuolleiden), paikkojen ja tuotteiden kanssa eivät ole tahallisia.


The story, all names, characters, and incidents portrayed in this site are fictitious. No identification with actual persons/animals (living or deceased), places, buildings, and products is intended or should be inferred.

©2020 Anarchie - suntuubi.com